Борсовият индекс, в който са включени книжата на най-малко членуващи национални

...
Борсовият индекс, в който са включени книжата на най-малко членуващи национални
Коментари Харесай

Най-малобройният борсов индекс на развит пазар се смалява

Борсовият показател, в който са включени книжата на най-малко " членуващи " национални компании, може да стане още по-малоброен откакто влезе в действие смяна на наредбата, изискваща най-малък брой участващи компании, която ще смени количесвената с качествена оценка.

Португалският показател PSI 20 ще промени наименованието си на PSI и към този момент няма да е длъжен да съдържа поне 18 члена откакто попълни вакантните места до март 2022-а, разгласи борсовият оператор Euronext в късните часове на 12 август.    

Сред сегашните участници в него Novabase SGPS, Ramada Investimentos E Industria, Pharol SGPS и Ibersol SPGS не извършват критериите фирмите да имат минимална оценка на свободния пазар от 100 млн. евро. Това значи, че новият показател PSI може да загуби тези четири сдружения когато през идната година влязат в действие наредбите, разяснява Антонио Педро Фонсека - началник на комерсиалните интервенции на " Банко инвест ". Той добавя, че поради размера на португалския фондов пазар евентуално ще има смисъл " Юронекст " да намали условията за минималната пазарна оценка на свободния пазар, с цел да могат повече компании да включат акциите си в показателя.   

Euronext поставя старания да открие законни претенденти за португалския базов борсов знак от колапса на банковата империя " Ешпирито Санто " през 2014-а. Ръстът на покупко-продажбите на фирмите за частни капитали през последното десетилетие в допълнение източва ликвидност от пазара. Пример в това отношение е операторът на тол-системата Brisa-Auto Estradas de Portugal, който бе обхванат през предходната година от група вложители.  

Euronext стимулира последните промени в борсовите условия с желанието си " да усили привлекателността на показателя като усъвършенства качетвото му ". 

От позиция на количеството, обаче, даже по-широкият португалски показател PSI All-Share пострада съществено. Членуващите в него компании понижиха от 50 през 2014-а на 38 сега. Първоначалната обществена оферта на енергийната компания за биомаса Greenvolt-Energias Renovaveis през юли пък е единствената значима борсова регистрация в страната от 2014-а.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР